De studenten achter Grobos

Wat doet het bestuur van Grobos precies?

De bestuursleden van het Grobos zetten zich dagelijks in voor de belangen van jongeren en studenten die huren bij woningcorporatie Lefier. Het bestuur bestaat uit vijf enthousiaste studenten die binnen het bestuur diverse taken uitvoeren. Binnen het Grobos zijn de volgende bestuursfuncties verdeeld: voorzitter, secretaris, penningmeester, vicevoorzitter, algemeen bestuurslid en bestuurslid intern. Het bestuur komt één keer per week samen voor de bestuursvergadering. Hiervoor spreken we af op ons pand aan de Visserstraat of bij één van de bestuursleden thuis. Meestal wordt er voorafgaand aan de bestuursvergadering gezamenlijk gegeten. Tijdens de bestuursvergadering bespreken we onze agendapunten en bereiden we de aankomende vergaderingen met de bijbehorende beleidsstukken voor. Verder behandelen we de ontvangen post en maken we een planning voor de komende weken. Naast de wekelijkse bestuursvergadering is het Grobos-bestuur in diverse overleggen vertegenwoordigd. Per overleg zijn meestal twee bestuursleden afgevaardigd die in dat overleg gespecialiseerd zijn, zij weten wat er speelt en hebben een goede verstandhouding met de betrokken overlegpartners. Hierdoor wordt het Grobos gezien als serieuze overlegpartner en kunnen wij de belangen van jongeren en studenten optimaal vertegenwoordigen. Verder zijn er overleggen waar we als voltallig bestuur aanwezig zijn.

Even voorstellen: onze bestuursleden

Niek

Voorzitter 

Mijn naam is Niek van der Kant, ik ben 23 jaar oud en studeer Geschiedenis aan de RUG. Naast mijn studie ben ik lid van boksvereniging Pugilicé en doe ik commissiewerk bij Ubbo Emmius. Sinds september 2016 woon ik in een Lefierpand aan de Schuitemakersstraat. Daar kwam ik meteen in aanraking met het Grobos: de eerste post die ik binnenkreeg was hun flyer. Toen er een vacature kwam naar nieuwe bestuursleden leek het mij een goede manier om meer ervaring op te doen in het (ver)huurdersbestaan in Groningen.In mijn tijd als bestuurslid wil ik zoveel mogelijk vergaderingen van samenwerkingsverbanden bijwonen en actief deelnemen aan discussies. Ik ben erg geïnteresseerd in de internationalisering van de RUG, en wil me daarom richten op het beleid van Lefier rondom de huursituatie van internationale studenten.Ik hoop dat mijn ervaring in voormalig commissiewerk, mijn kritische blik, en mijn enthousiasme een goede aanwinst zijn voor het Grobos.

 

Margriet

Secretaris

Mijn naam is Margriet Mestemaker, ik ben 22 jaar oud en ik volg op dit moment de master Science, Business and Policy aan de RUG. Vanaf juni 2015 ben ik woonachtig in een van de studentenwoningen gelegen in het centrum aan de straat genaamd “Achter de muur”. Naast mijn studie werk ik in de horeca en squash ik regelmatig met studiegenoten bij de ACLO. Tijdens mijn vorige studie, namelijk biologie en medisch laboratoriumonderzoek, heb ik jaren zitting gehad in het dagelijks bestuur van de schoolmedezeggenschapsraad. Door deze ervaring leek het mij leuk om een soort gelijke functie te vervullen naast mijn studie. Bij de schoolmedezeggenschapsraad zette ik mij in voor de rechten van de studenten bij veranderingen en nu wil ik graag hetzelfde doen voor studenthuurders van Lefier. Sinds maart 2016 ben ik het nieuwe bestuurslid van Grobos en houd ik mij bezig met onder andere de vergaderingen met het Noordelijk Overleg Lefier. Mijn ervaring met medezeggenschap en mijn kritische blik zijn een voordeel voor Grobos en ik hoop dat ik in de toekomst een goede aanwinst kan zijn voor het bestuur van Grobos, en natuurlijk ook voor alle studenthuurders van Lefier.

Daniël

Penningmeester

Mijn naam is Daniël Kelderhuis, ik ben 22 jaar oud en studeer IT-Recht aan de RUG. Ik ben vanaf oktober 2014 woonachtig in de studentenflat aan de Vierde Drift Noorderhaven. Naast mijn studie zit ik nog in een zaalvoetbalteam en ben ik penningmeester bij de activiteitencommissie van de JOVD. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Lefier was door een een huurprijs verhoging van transitie. Vlak hierna kwam Grobos in beeld waardoor ik de kans zag om ook voor andere huurders op te komen. Verder sluit mijn juridische achtergrond mooi aan bij het werk dat we doen. In de toekomst zie ik graag dat mensen Grobos eerder weten te vinden en hoop ik nog veel meer voor de huurders te betekenen.

Heleanne

Commissaris intern

Mijn naam is Heleanne Prins , 22 jaar en ik studeer Communicatie aan de Hanzehogeschool. In mijn vrije tijd doe ik vrijwilligerswerk bij HarenFM en vind ik het leuk om veel met vrienden af te spreken. Toen ik vorig jaar bij mijn kamer aan de Damsport ben ingetrokken zag ik meteen in de huurmap een flyer van Grobos en ik was meteen geïnteresseerd. Je ziet namelijk niet bij veel kamers dat studenten ook mee mogen praten met het huurbeleid. Sinds december maak ik deel uit van dit leuke bestuur. Mijn taken zijn het bijhouden van de website en sociale media, maar ik onderhoud ook de contacten met de hoofdbewoners. Het is een fijne functie, waar ik mijn ei goed in kwijt kan. Ik vind het belangrijk dat de achterban weet wat wij doen en dat ze met vragen altijd bij ons terecht kunnen. Want op deze manier kunnen we echt iets voor onze huurders betekenen en hun belangen het best vertegenwoordigen.

Mark

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Mark van Beelen. Ik ben momenteel 22 jaar oud en zit in het tweede jaar van de Bachelor Filosofie aan de RUG. Voordat ik bij het Grobos kwam had ik al eerdere ervaringen met commissie werk, namelijk bij mijn studentenvereniging. Hier maakte ik samen met een aantal andere studenten de jaarlijkse almanak van de vereniging. Door deze ervaring heb ik geleerd over de werkdynamiek binnen een groep die gezamenlijk aan een groot project werkt. Mijn interesse om bij het bestuur van het Grobos aan te schuiven is ook gewekt door mijn ervaringen met een vorige huisbaas waar uiteindelijk de Huurcommissie aan te pas is gekomen. Mijn doel bij het Grobos is om proactief op te komen voor de jongeren die problemen ondervinden met hun huis of met de woningcorporatie. Dit zowel op beleidsniveau als op wijkniveau. Hiernaast zal ik samen met mijn mede-bestuursgenoten mijzelf inzetten om de positie van het Grobos binnen de verschillende organisaties en werkoverleggen waar zij aan meedoet te versterken.

Emin

Commissaris Extern

Mijn naam is Emin Bayazit. Ik ben 18 jaar oud, woon sinds augustus 2016 in Hete Kolen en ben eerstejaarsstudent Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als enthousiaste en ambitieuze eerstejaarsstudent die sinds kort in Groningen woont, leek het mij dan ook geweldig om mij aan te sluiten bij het Grobos en hieraan bij te dragen. Ik ben op dit moment volop bezig het beste uit mijzelf te halen en weet zeker dat de ervaring die ik op ga doen en de samenwerking met de rest van de bestuursleden veel voor mij gaan betekenen. Het lijkt me geweldig om op te kunnen komen voor de belangen van van studenten die huren bij Lefier en dit is iets wat ik, nu ik Algemeen bestuurslid ben bij Grobos, met passie doe en zal blijven doen!

Lotte Wit

Secretaris

Mijn naam is Lotte Wit, ik ben 20 jaar en studeer de bachelor Psychologie aan de RUG. In mijn vrije tijd turn ik bij STUGG en ben ik ook nestor in mijn flat. Ik woon sinds 2015 in de studentenflat Hoendiep II (deze staat bij sommige mensen bekend als de hunkerbunker). Als nestor kreeg ik vaker wat mee over hoe Lefier haar beleid uitvoert en ik vind het erg belangrijk dat er ook een partij is die kritisch kijkt naar dit beleid! Toen ik er een vacature van GROBOS in de bus zat heb ik daarom meteen gesolliciteerd. Als algemeen bestuurslid wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen bij vergaderingen en samenwerkingsverbanden en hier opkomen voor de belangen van studenten. Hierdoor hoop ik dat straks alle huurders meer dan tevreden zijn over Lefier.

 

Zelf betrokken raken?

Grobos zoekt regelmatig naar nieuwe bestuursleden. Stuur ons een berichtje, we vertellen je graag meer over de gang van zaken en sollicitatiedeadlines.
Contact ons!

Blijf op de hoogte van wat er gebeurd

Hoendiep Energy Battle: saving 2000 euros in 6 months!

For half a year the tenants of the Hoendiepflat have participated in the Energy Battle organized by Challenge Solutions. All floors took on the challenge to try to save as much energy as possible. In this half a year they have managed to save close to a whopping 2000 euros on their energy bill. The floors that participated in this challenge were required to give presentations in which they explained how they achieved this great result. Challenge accepted! The sixth floor took on an effective approach. They started off by removing all of the unused plugs from the outlets and replacing old lightbulbs with LED lightbulbs. When they took a look into the hallway, they came to the conclusion that not all the lighting was necessary. It took them a few tries to deactivate the correct fuse, but when they finally found the right one, the energy savings could begin! On the fifth floor they had to take a different approach because of some unexpected company. Due to an issue at the start of the challenge with bedbugs on the fifth floor, their energy consumption was driven up. When this was finally resolved, they went on to unplug 5 fridges that were gobbling up their electricity. One of their most important tactics was raising awareness amongst each other. In some cases, this wasn’t effective enough, so they decided to sabotage lamps and tape off wall plugs to make them unusable. All of their efforts turned out to have an unexpected bonus for their floor: because they had been so focused on cleaning their floor in order to save energy, the mouse plague they were dealing with also came to an end. For them, these past few months were full of saving energy, raising awareness, cleaning and unexpectedly getting rid of plagues. A more aggressive approach was required on the fourth floor. They came to the conclusion that the enormous freezer on their floor had to go. This energy slurping...

De nieuwe hoofdbewoner

Op onze ALV van 6 maart had Gerwin Kamps van Lefier er al het een en ander over verteld. Aansluitend aan het aftreden van onze vorige voorzitter Niek, de installatie van onze nieuwe commissaris intern Sjoerd en de installatie van onze nieuwe voorzitter Heleanne, hebben wij het ook gehad over de nieuwe rol van de hoofdbewoner en het nieuwe systeem rondom bewonersverenigingen. Gerwin heeft de visie van Lefier aan de hoofdbewoners gepresenteerd en is daarna met hen en Grobos in gesprek gegaan. Er is veel besproken en er zijn veel vragen beantwoord. Lefier wil namelijk graag een nieuw systeem invoeren voor bewonersverenigingen. Er waren best wel wat zorgen rondom het invoeren van een nieuw systeem, omdat het in sommige panden zo strak geregeld is met het huidige systeem, dat een nieuw systeem kan zorgen voor disbalans. Wanneer je zo’n grote maatregel in wil voeren, is het enorm belangrijk dat dit langzaam en gestructureerd gebeurt. De mening van de hoofdbewoners van de panden mag hierbij niet vergeten worden. Wij van Grobos, als vertegenwoordigers van de jongerenhuurders van Lefier, zijn de afgelopen weken dan ook druk bezig geweest met dit belangrijke onderwerp. Bijvoorbeeld hebben wij rondgekeken bij jongerenhuisvester Stadswonen in Rotterdam om inzicht te krijgen in hoe alles daar geregeld is en welke systemen zij hebben opgezet voor bewoners en hoofdbewoners. Ook hebben wij alle hoofdbewoners uitgenodigd voor een brainstormsessie vorige week woensdagavond 18 april om nog meer input te krijgen en zaken door te spreken. Hier hebben wij hen 4 alternatieve modellen gepresenteerd die toegepast zouden kunnen worden binnen de bewonersverenigingen. Hierna zijn wij in discussie gegaan over deze modellen. Wat is het beste model? Welk model zou je absoluut niet terug willen zien in je bewonersvereniging? Heb je misschien nog alternatieve ideeën? De conclusie uit deze discussie was dat de bewonersverenigingen graag zelfstandig willen blijven en allemaal apart hun eigen begroting willen indienen bij Lefier. Dit vinden wij ook een logische conclusie, aangezien ieder pand anders is en de...

Word jij ons nieuwe bestuurslid?

Ben jij een gedreven persoon die zich graag inzet voor anderen? Sta jij klaar om op te komen voor de jongerenhuurders van Lefier? Heb jij interesse in huurbeleid, jongerenhuisvesting, werkgroepen over internationale studenten en wil jij meedenken met woningcorporatie Lefier over zaken die betrekking hebben op jongeren? Dan ben jij wie wij zoeken! Grobos is op zoek naar nieuwe bestuursleden voor de functies van Algemeen Bestuurslid en Commissaris Intern. In de bijgevoegde documenten kunnen jullie meer lezen over de functies en over de werkzaamheden van Grobos (klik op de afbeeldingen om ze te vergroten). Neem ook vooral een kijkje op de rest van onze website om meer over ons en onze werkzaamheden te weten te komen. Klaar om een verschil te maken en op te komen voor belangen van jongerenhuurders? Stuur dan je CV + motivatiebrief naar info@grobos.nl! De deadline voor de sollicitatie is uiterlijk 31 maart. Wij kijken uit naar jullie sollicitaties en horen graag van jullie!   Vriendelijke groet, Het Grobos...