Zie hier alles over de vertegenwoordiging binnen jouw pand.Β Nieuwe hoofdbewoner of overdracht? Neem contact met ons op!

Hoofdbewoners, bewonerscommissies en bewonersverenigingen

Als bewoner in één van de studenten/jongerenpanden van Lefier, kan het zijn dat er in jouw pand een hoofdbewoner, een bewonerscommissie of in de grotere panden een bewonersverenigingen aanwezig is.

Hoofdbewoners
Als hoofdbewoner ben jij het algemene aanspreekpunt in het pand, en vertegenwoordig je het pand voor Lefier en Grobos. Met vragen kunnen bewoners in eerste instantie bij jou terecht. Je hebt een contactpersoon bij Lefier waar je deze vragen aan kunt doorgeven.

De hoofdbewoner licht de bewoners ook in over bijzonderheden in het pand door bijvoorbeeld gebruik van het prikbord of een Whatsappgroep. Daarnaast kun je activiteiten voor je medebewoners organiseren om elkaar beter te leren kennen. Dit kan worden vergoed door Lefier.
Wil je meer weten over de functie hoofdbewoner? Lees deΒ handleiding.Β 

Bewonerscommissie
Een bewonerscommissie zit vaak in de grotere panden en bestaat per definitie uit meerdere personen. Ze heeft dezelfde taken als een hoofdbewoner, maar organiseert doorgaans meer activiteiten. Een bewonerscommissie heeft ook recht op een vergaderruimte en krijgt een vaste vergoeding voor vergader-/kantoorbenodigdheden.

Bewonersvereniging
Een bewonersvereniging lijkt in de eerste instantie op een bewonerscommissie en heeft ook hetzelfde basis-takenpakket als een bewonerscommissie. Het verschil zit hem in de organisatie. Een bewonersvereniging staat namelijk officieel ingeschreven bij de KvK als vereniging. Hier zitten verplichtingen aan verbonden die voor kleine panden vaak niet rendabel zijn, maar voor grotere panden vaak wel. Een vereniging heeft een aparte bankrekening, dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een bar op te richten, wasmachines te kopen en beheren of meer (en grotere) activiteiten te organiseren.

Lefier heeft op dit moment nog geen vergoeding voor bewonersverenigingen. Het is volgens Lefier de bedoeling dat een bewonersvereniging zelf contributie heft in haar pand. het Grobos zou graag zien dat de bewonersvereniging tenminste dezelfde vergoeding krijgt als een bewonerscommissie, hier zijn we nog over in gesprek met Lefier.

➑️ Benieuwd of jouw pand hoofdbewoners heeft en hoe je met hen in contact kan komen? Klik hier.

Documenten voor hoofdbewoners, commissies en verenigingen

Voorbeeldbegroting grote panden
Voorbeeldbegroting kleine panden
“Wat hoofdbewoners doen” – een functieomschrijving

Β 

nl_NLDutch