Zie hier alles over de vertegenwoordiging binnen jouw pand.Β Nieuwe hoofdbewoner of overdracht? Neem contact met ons op!

Hoofdbewoners, bewonerscommissies en bewonersverenigingen

Als bewoner in één van de studenten/jongerenpanden van Lefier, kan het zijn dat er in jouw pand een hoofdbewoner, een bewonerscommissie of (in de grotere panden) een bewonersvereniging aanwezig is.

Head Residents
Als hoofdbewoner ben jij het algemene aanspreekpunt in het pand, en vertegenwoordig je het pand voor Lefier en Grobos. Met vragen kunnen bewoners in eerste instantie bij jou terecht. Je hebt een contactpersoon bij Lefier waar je deze vragen aan kunt doorgeven.

De hoofdbewoner licht de bewoners ook in over bijzonderheden in het pand door bijvoorbeeld gebruik van het prikbord of een Whatsappgroep. Daarnaast kun je activiteiten voor je medebewoners organiseren om elkaar beter te leren kennen. Dit kan worden vergoed door Lefier. Neem contact met ons of met Lefier op om meer te weten te komen over mogelijke vergoedingen.

Bewonerscommissie
Een bewonerscommissie zit vaak in de grotere panden en bestaat per definitie uit meerdere personen. Ze heeft dezelfde taken als een hoofdbewoner, maar organiseert doorgaans meer activiteiten. Een bewonerscommissie heeft ook recht op een vergaderruimte en krijgt een vaste vergoeding van 250 euro per jaar voor vergader-/kantoorbenodigdheden.

Bewonersvereniging
Een bewonersvereniging lijkt in de eerste instantie op een bewonerscommissie en heeft ook hetzelfde takenpakket als een bewonerscommissie. Het verschil zit hem in de organisatie. Een bewonersvereniging staat namelijk officieel ingeschreven bij de KvK als vereniging. Hier zitten verplichtingen aan verbonden die voor kleine panden vaak niet rendabel zijn, maar voor grotere panden soms wel. Een vereniging heeft een aparte bankrekening, dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een bar op te richten, wasmachines te kopen en beheren of meer (en grotere) activiteiten te organiseren.

➑️ Benieuwd of jouw pand hoofdbewoners heeft en hoe je met hen in contact kan komen? Klik hier.

➑️ Wil je zelf een bewonerscommissie of bewonersvereniging oprichten? Neem contact met ons op! Dan kijken we samen naar een goede vorm voor jouw pand.

Documenten voor hoofdbewoners, commissies en verenigingen

Voorbeeldbegroting grote panden
Voorbeeldbegroting kleine panden
“Wat hoofdbewoners doen” – een functieomschrijvingΒ Deze functieomschrijving is verouderd en sommige zaken hierin gelden tegenwoordig niet meer. We werken aan een update.

Β 

en_GBEnglish