“Hoofdbewoners zijn het verlengstuk van de huurder”

Het werk als hoofdbewoner is niet veeleisend en je kan ook wat betekenen voor de flat. Dit is één van de redenen dat Ben Westhof heeft gekozen om hoofdbewoner van Selwerd 2 te worden. Naast het hoofdbewonerschap studeert Ben American Studies. Hierbij leert hij over Amerika en de relatie met de wereld.

President van de bewonersvereniging

Net als in Amerika noemt Ben zichzelf de president van zijn pand. Samen met de twee bestuursleden Erik en Dennis heeft hij de leiding over de bewonersvereniging van Selwerd 2. Om goed te weten wat er speelt in het pand heeft elke gang een nestor, die zich bezig houdt met alles op de gang. Β Het bestuur en de nestoren komen elke 1e maandag bij elkaar om problemen aan te kaarten. Een andere manier waarmee Ben de contacten onderhoudt met de huurders is het houden van een spreekuur.

Geen onbekend terrein

Het hoofdbewonerschap is geen onbekend terrein voor Ben. Hij was al een tijdje actief als Nestor in zijn gang en toen de verkiezingen voor een nieuwe hoofdbewoner er aankwamen bedacht hij zich geen moment. Ben vertelt dat de hoofdbewoner in Selwerd 2 wordt gekozen door middel van verkiezingen die worden georganiseerd door een speciale commissie. Elke huurder mag zich verkiesbaar stellen en moet de avond ervoor zich voorstellen in de flatbar. De dag erna kunnen de andere bewoners op hun favoriete kandidaat stemmen. Ben was vorige keer de enige kandidaat, dus het werd al vrij duidelijk dat hij de hoofdbewoner werd.

Verlengstuk van de huurder

Als hoofdbewoner heb je contact met verschillende mensen en dat maakt het ook leuk.Β  Hij is vaak in gesprek met andere huurders, nestoren en Lefier. De contacten met Lefier zijn vrij goed en er wordt ook wel naar hem geluisterd. Ben vindt dat hoofdbewoners ook punten inΒ  mogen brengen bij beslissingen die worden genomen in het pand. De hoofdbewoner moet dienen als verlengstuk van de huurder.

Aanpakken

Voor deze functie is belangrijk dat je sociaal bent ingesteld, graag wil luisteren, bereikbaar bent voor de huurder en zelf ook veel initiatief neemt.  Een aanpakgerichte doelstelling is van belang, omdat een ander je problemen niet kan oplossen. Verder moet je ervoor zorgen dat je met de andere bestuursleden op één lijn komt te zitten om sterker over te komen bij onderhandelingen, hierbij is het handig om iemand in het bestuur te hebben met juridische achtergrond. Echter is dat geen vereiste.

Werken aan jezelf en het pand

Het hoofdbewonerschap is een goede manier om zeggenschap te krijgen binnen je pand. Tevens kan je ook goed bestuurservaring opdoen, waarmee je jezelf kan ontwikkelen. Als hoofdbewoner kan je bijdragen aan een fijne leefomgeving en de schouders eronder zetten om problemen op te lossen en alles in stand te houden. Ben merkt dat het moeilijk is om mensen hiervoor te motiveren. Zijn tip is dan ook om met veel mensen in je pand te praten en verkiezingen voor een hoofdbewoner aan te kondigen.

Voor Selwerd 2 is Ben de hoofdbewoner. Wil jij weten wie dit voor jou pand is? Neem contact op met het Grobos of kijk op de pagina ‘informatie per pand’. De komende weken zullen er meer hoofdbewoners in het zonnetje worden gezet. Wil je ook dat we langs gaan bij de hoofdbewoner van jouw pand? Mail naar info@grobos.nl of vul het contactformulier op de website in.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch